4.12.08

PRINCIPI D'USABILITAT: LA REGLA DELS 3 CLICKS
La regla dels 3 clicks (3 clicks rules) recomana que no s’hauria d’arribar a cap informació clau d’una pàgina web en més de tres clicks. La correcta aplicació d’aquest principi produeix a l’usuari una experiència positiva i satisfactòria, ja que aquest ha trobat la informació que sol·licitava en poc temps i, per tant, és molt probable que l’usuari torni a consultar la pàgina per a buscar més informació.

Per tal de poder observar aquest fet, duré a terme una petita investigació, que consisteix en visitar les principals pàgines web de les cadenes de televisió per veure quina és la programació de demà divendres a la tarda. En aquest anàlisi tindré en compte tan els clics que he de realitzar per a trobar-ho, com l’estona que tardo fins a arribar-hi.

Tve espanyola: Amb tres clicks he pogut accedir a la programació de demà, ja que indicava molt bé “Programació TV” i “avui, demà o demà passat”. L’únic inconvenient que he trobat és la lentitud per accedir-hi, i que quan s’arriba a aquesta, resulta que la graella engloba tots els canals de rtve espanyola (tv1, La 2, 24h, clan, docu, clásico, La 1 catalunya, La 2 catalunya, Internacional Europa i Internacional America llatina), i costa arribar fins el teu objectiu. A més a més, en comptes de mostrar-te la graella de tot el dia, aquesta va per hores. El temps total ha sigut de 25 segons.

TV3: Amb tres clics també he arribat a la programació desitjada, tot i que he trigat més perquè el sistema és diferent. Aquí primer han de prémer “Tota la programació”, posteriorment seleccionar el dia desitjat a un calendari i prémer “Generar graella”. Aquest sistema, força innovador, crea desorientació al primer moment però és positiu perquè es pot consultar la graella de 10 dies per endavant. El temps total ha estat de 30 segons.

Telecinco: A la web de telecinco, amb un sol clic accedeixes a la graella de “demà”, però el problema és que a diferencia de les demés, que el menú està a la barra inicial, en aquest cas la graella està a la mateixa pàgina d’inici, però al final de tot i a un costat, dificultant així la seva vista. El temps total, doncs, ha estat de 40 segons.

Antena 3: Amb tres clics s’accedeix a la programació de demà a la tarda. Els clicks són: “Programación”, “Mañana”, “Tarde”. L’únic problema que hi ha és que si vols visitar la programació d’aquí dos o tres dies has d’anar clicant “Dia siguiente” fins arribar a la graella desitjada. En aquest cas, que s’ha trigat solament 15 segons, la programació està dividida en franges horàries (matí, tarda, nit i matinada).

Cuatro: en el cas de Cuatro s’han de fer solament 2 cicks: “Guía tv”, situada al menú principal, i “Mañana”, on surt tota la programació del dia. L’únic problema és el temps, ja que fent només 2 clicks s’han trigat 35 segons perquè s’ha tardat molt a carregar.

Sexta: El cas de la Sexta és particular, ja que només d’accedir-hi semblava ser molt igual que Cuatro (amb una opció a la barra principal que hi posava “Guia Tv”), però el problema és que es carregava tot menys aquesta informació. Per tant, després d’intentar-ho durant un minut, he decidit desistir.

La principal conclusió que he extret és que l’aplicació correcta d’un principi no garanteix l’èxit de l’usabilitat global. Per exemple, a Telecinco la informació està molt desordenada i tot i que hem de fer un sol click, s’ha tardat més que en altres pàgines que s’han de fer més clicks. El millor exemple és Antena 3, que havent de fer tres clicks, hem arribat a la informació desitjada en només 15 segons.