12.11.08

IDEAS4LL, PORTAL PER PLANTEJAR PROBLEMES I APORTAR SOLUCIONS
Navegant per la web vaig arribar a un blog de màrqueting on l’últim post penjat parlava d’un concepte desconegut per mi, el crowdsourcing, i curiosa per saber en què consistia, em vaig informar. El crowdsourcing consisteix en proposar problemes i recompenses a qui solucionin el problema proposat. Crowd és el terme “multitud” en anglès, i sourcing es refereix a la obtenció de matèria prima.

Bé, tot això us ho explico perquè aquest concepte em va portar a una pàgina web que vaig trobar bastant interessant, anomenada Ideas4all. Ideas4all, una web nascuda amb vocació del “youtube de Ideas” i impulsat per Anna Maria Llopis (fundadora de l’Openbank), en la qual els usuaris poden compartir idees, plantejar problemes o donar solucions a problemes que altres usuaris han plantejat.

I us preguntareu si tan plantejar idees com problemes és de forma gratuïta o es recompensa d’alguna manera... Hi ha el que s’anomena Brain Fu, que és l’expressió de la teva contribució al “Global Brain”, i s’incrementa simplement formant part d’Ideas4all. Quan més idees aportis, més reptes o problemes plantegis, i més comentaris realitzis, major serà el Brain Fu.

Ideas4all diferencia 4 tipus d’usuaris, els quals els descriu a tots ell com a necessaris perquè el projecte continuï endavant:

- Els ideators, que poden aportar idees a 25 categories diferents. La plataforma està oberta a totes les idees, des de l’àmbit cultural, polític o social a l’idustrial i científic. Aquests poden decidir fins a quin nivell cedeixen els seus drets de propietat intel·lectual a la comunitat, mitjançant dos tipus de llicències:

La Creative Commons, per la que es reté l’autoria de la idea, però es cedeix la resta de drets.

La Ideas4all, en la que reté el copyright i només es cedeix al portal el dret a exposar les seves idees.

I si et preocupen els drets de les patents, pots exposar la teva idea només a grans aspectes, sense mostrar-ne tots els detalls.

- Els questor exposen problemes.
- Els navigator voten i comenten les propostes del demés.
- Els mirons, tot i que no fan res actiu, poden veure un mapa del món on es mostren totes les idees i problemes registrats per països.

L’objectiu final del projecte és compartir, intercanviar i democratitzar les idees, la innovació i el coneixement, a més de resoldre problemes, reunint milions d’ocurrències, ja siguin simples o complexes.

Cal afegir que Idees4all no és un projecte absolutament original, sinó que hi ha altres llocs web amb la mateixa filosofia crowdSourcing. La diferència, segons l’autora d’Idees4all és que, a diferència d’altres pàgines, que són especialitzades en sectors concrets (Cambrian House especialitzada als nous negocis i tecnologies; Innocentive especialitzada a la ciència i tècnica), Ideas4all vol aconseguir posicionar-se en l’àmbit global, on totes les idees siguin benvingudes.
El projecte es va iniciar a principis d'estiu, i fins l'actualitat ja s'ha recollit més de 2.000 idees aportades de 19 països diferents. S'haurà de motivar bastant a la gent si es volen complir els objectius marcats: reunir un milió d'idees en els dos primers anys!

Ja sabeu què heu de fer a partir d’ara si sou d’aquelles persones que fins i tot dormint el cap no els hi para de donar voltes. Si poseu les vostres ocurrències, qui sap si un dia et dones a conèixer i contacta amb tu una important agència de publicitat que et vol contractar!
Us adjunto pàgines d'interès que tenen a veure amb el concepte Crowdsourcing:
GLOBAL IDEA BANK: http://www.globalideabank. com